Laag en stabiel, dat kenmerkt de hypotheekrente dit jaar het beste. In september werd zelfs de laagste hypotheekrentestand (2,48%) ooit bereikt, het jaargemiddelde van alle gemiddelde vaste hypotheekrentes ligt op 2,53% (2017: 2,63%).

Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn hypotheekrente-overzicht. “De rente op de kapitaalmarkt schommelde dit jaar met 0,40%-punt slechts beperkt, waardoor ook de hypotheekrente nauwelijks bewoog (+/- 0,13%-punt). De gemiddelde afgesloten rentevaste periode doorbrak dit jaar landelijk de grens van 16 jaar (16,3 jaar), waarbij 20 jaar vast in veel leeftijdscategorieën de meest gekozen renteperiode was.”

NHG

De trend van de afgelopen jaren, waarin het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder NHG steeds kleiner werd, stopte halverwege dit jaar en zet vooralsnog niet verder door. De Hypotheekshop: “Wat verder opvalt is dat de hypotheekrente over het algemeen in een korte periode van enkele weken oploopt (januari/februari en oktober van dit jaar), terwijl eenzelfde verlaging een kwestie van maanden is. In de eerste helft van dit jaar werden iets meer rentewijzigingen doorgevoerd (54%) dan in de laatste zes maanden, toen ook enkele nieuwe aanbieders toetraden. Geldverstrekkers Munt, ING, Obvion, Argenta, IQWoon en Merius waren echter in de tweede helft van dit jaar actiever. Merius voerde van alle aanbieders ook de meeste rentewijzigingen door (43 keer in 36 weken).

Bron: InFinance, 18 december 2018